Dane wskazują, że obecnie już co 5 polskie dziecko w wieku szkolnym cierpi na nadwagę lub otyłość. Widok grubszej osoby na ulicy przestaje dziwić, jednak czy w tej kwestii również musimy gonić za zachodem? Być może w naszym społeczeństwie na zmianę nawyków żywieniowych i życiowych nie jest jeszcze za późno i mamy szansę nauczyć tego nasze dzieci, zanim będzie za późno.
Otyłość u dzieci
Nadwaga i otyłość u dzieci mają negatywny wpływ na ich rozwój i mogą skutkować rozwinięciem się innych schorzeń. Naszym pociechom grozi rozwój nadciśnienia tętniczego, zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej oraz węglowodanowej czy też wady postawy. U chłopców nadmierna masa ciała może być przyczyną zaburzeń dojrzewania, zaś u dziewcząt zaburzeń miesiączkowania. Pogorszeniu może ulegać również stan psychiczny dzieci, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju depresji.
Otyłość prowadzi do chorób
Po dłuższym czasie może dojść do rozwoju powikłań, z którymi dzieci będą zmagać się całe życie, a będzie ono zdecydowanie krótsze. Nadwaga i otyłość stanowią czynnik prowadzący do cukrzycy typu II, stłuszczenia wątroby, marskości wątroby, schorzeń sercowo-naczyniowe, które prowadzą do udaru mózgu lub zawału serca, zaburzeń hormonalnych, kamicy żółciowej, zmian zwyrodnieniowych układu kostno-stawowego, bezdechu sennego, jak również niektórych schorzeń nowotworowych (rak jelita grubego, rak prostaty, rak piersi).
Dlatego otyłości i nadmiernej masie ciała warto zapobiegać już od urodzenia. Już dieta kobiety w ciąży wpływa na późniejsze nawyki żywieniowe dziecka. Powinna być urozmaicona i zdrowa, a przyrost masy ciała nie nadmiernie duży. Badania wykazują, że mniejszą tendencję do tycia mają dzieci karmione piersią, przez co najmniej 6 pierwszych miesięcy swojego życia. Jeśli tylko będzie to możliwe, postaraj się o to zadbać.
Pomóż dziecku za pomocą diety
Gdy do diety dziecka zaczniesz wprowadzać inne pokarmy poza mlekiem, zacznij od warzyw. Gdy Twoja pociecha skończy rok, powinna znać smak możliwie jak największej ilości warzyw i owoców. Unikaj dodawania do przygotowywanych potraw soli oraz cukru, gdyż są one silnie obciążające dla organizmu i w niekorzystny sposób wpływają na upodobania smakowe w przyszłości.
Jednocześnie dziecko nie powinno być przekarmiane i karmione na siłę. Do picia najlepiej podawać zwykłą wodę. W ciągu dnia powinno zjadać od 5 do 6 regularnych posiłków. Pomiędzy posiłkami można podać jogurt naturalny, świeże lub pieczone owoce, pestki nasion. Dbaj również o jak największą ilość ruchu na świeżym powietrzu – najlepiej dając dobry przykład oraz o odpowiednią ilość snu, gdy dziecko śpi za mało, podnosi się poziom greliny, co powoduje wzrost apetytu.
Niektórzy dietetycy zalecają również, aby do 2-3 roku życia nie podawać dziecku absolutnie żadnych słodyczy, nie zna ich smaku, więc nie będzie mu ich brakować, a wyrobi sobie zupełnie inne, zdrowsze nawyki żywieniowe.